Какво помни историята за тържествения момент на 22 септември и прочитането на

...
Какво помни историята за тържествения момент на 22 септември и прочитането на
Коментари Харесай

Доц. Михаил Груев: Независимостта се случва въпреки Великите сили

Какво помни историята за тържествения момент на 22 септември и прочитането на манифеста пред цялостен един народ - в изявление за Euronews Bulgaria в предишното ни връща ръководителят на Държавна агенция  " Архиви " доцент доктор Михаил Груев. Какво е коствало на България преди да пристигна моментът за написването на манифеста на гара " Две могили "? Вижте в изявлението.

Доц. Груев, какво демонстрира историята на манифеста?

Манифестът е крайният документ от всичко това, което се случва на 22 септември и преди този момент. По силата на Берлинския контракт България остава подвластна от Османската империя княжество и тази неравнопоставеност на българската дипломация и целият статус на страната в интернационален проект все по-драматично се раздалечава от действителното положение на българската страна към оня миг и от стремежите на цялото българско общество.

Идеята за прокламиране на Независимостта от дълго време витае и в главата на княз Фердинанд, и в проектите на всичките български държавни управления, само че от самото начало се чака подобаваща и комфортна обстановка на всичко това. Такава има през 1908 година. През юли в Османската империя избухва т.нар младотурска гражданска война. Старото държавно управление е свалено. Новото, което се образува, се пробва да тръгне по линия на национализма и създаване на единна турска нация. Това не се отдава сполучливо, само че по този начин или другояче империята изпада в една сериозна рецесия.

Междувременно избухва и стачка в източните железници. Част от тях са и на българска територия. Стачката блокира и фунционирането на цялата българска стопанска система в южна България и това дава мотив на държавното управление на Малинов да национализира едностранно източните железници. Османското държавно управление дава комфортен мотив на кабинета на Малинов, тъй като още през август по негова самодейност не поканва българския дипломатически представител в Цариград Иван Гешов на приема във връзка рождения ден на султана. По този метод демонстрира неравнопоставения статут на българската страна като към момента васално княжество. Така се появява т.нар случай " Гешов ". Българското държавно управление отзовава дипломата от Цариград и заплашва със разкъсване на дипломатическите връзки. Всичко това е употребявано като подобаващ подтекст за прокламиране на Независимостта. Моментът е изключително комфортен, тъй като тогава изтича и 30-годишният период на Австро-Унгария за ръководство на Босна и Херцеговина. Очаква се анексията на Босна и Херцеговина. Ясно е, че Берлинският контракт, в случай че не от България, ще бъде нарушен от Австро-Унгария. Това кара княз Фердинанд да отиде на директни съвещания с Виена, с цел да търси тяхната поддръжка за този акт.

 
Свързани

През нощта на 21 против 22 септември във влака от Русе за Търново министър-председателят Александър Малинов приготвя този текст на манифеста. Оригиналният текст не е атрактивен, тъй като Фердинанд там си е подчертавал, слагал е интонации, тъй като не е говорел доста добре български. Това е текстът, който Малинов написва на гара " Две могили " при един по-дълъг престой на влака.

Можем ли да кажем, че манифестът е писан на крайник?

Не навръх крайник, само че на масичка, това въпреки всичко е Царският трен.

Казахте, че провъзгласяването на Независимостта е една дълга концепция, само че какъв брой дълга?

От самото Освобождение седи този въпрос, тъй че 30 години. Никола Мушанов, който по това време е министър на просвещението в кабинета на Малинов, твърди, че князът е сгънал манифеста в джоба си и го е извадил и прочел в църквата " Св. Четиридесет мъченици ". Имаме учредения да считаме, че това е точно оригиналът, първият вид на манифеста.

Това, което нормално се демонстрира, е един доста церемониален вид. Изработен върху пергамент, навит на руло, в специфична бронзова капсула, в края има пискюли с печатите на всички министерства, които подписват акта. Вероятно година е лишила за изработването на този манифест. Можем да го датираме към 1909 година, негов създател е художникът Харалмпи Тачев. Особено тържествено е маркирана първата годишнина от провъзгласяването на Независимостта. Имаме съображение да допускаме, че той е показан тогава за първи път.

Художественият вид, доколкото знаем, е с позлатени букви.

Точно по този начин, той е доста скъпа направа, с посребрявания, настрана има сандъче, която е позлатено.

Можем ли да кажем, че провъзгласяването на Независимостта е най-успешния политически акт на дипломацията тогава?

Категорично. Той е едно от дребното събития в българската история, което се случва освен без непозната помощ, само че вървейки против ползите на Великите сили. Заедно със Съединението това са двете събития с най-голяма значителност в българската история. Ако продължим девиза " Съединението прави силата ", би следвало да кажем, че двете дружно вършат Независимостта.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР